• ulu_fanua_01

Auala e filifili ai se fua

E tele ituaiga eseese o bearings o loʻo avanoa i aso nei ma e itiiti lava faʻamatalaga i le eseesega i le va o latou.Masalo na e fesili ifo ia te oe lava "o le a le mea e sili ona lelei mo lau talosaga?"Po o le "faʻafefea ona ou filifilia se faʻailoga?"O le a fesoasoani lenei mataupu iā te oe e tali na fesili.
Muamua lava, e tatau ona e iloa o le tele o bearings ma se elemene taʻavale e pa'ū i ni vaega lautele se lua:

Uiga polo
Pa'u ta'avale
I totonu o nei vaega, o loʻo i ai vaega laiti o bearings o loʻo i ai uiga faʻapitoa poʻo mamanu faʻapitoa e faʻaleleia ai le faʻatinoga.
I totonu o lenei tusiga, o le a matou faʻamatalaina mea e fa e tatau ona e iloa e uiga i lau talosaga ina ia mafai ai ona e filifilia le ituaiga saʻo o faʻamau.

Su'e le Aveavega o uta ma uta
O avega tauave e masani lava ona faauigaina o le malosi o le tali atu e tuu e se vaega i luga o se amo pe a faaaogaina.
Pe a filifilia le uta sa'o mo lau talosaga, e tatau ona e su'e muamua le gafatia o le uta.O le mamafa o le uta o le aofaʻi o le uta e mafai ona taulimaina ma o se tasi lea o mea sili ona taua pe a filifilia se ave.
O avega tauave e mafai ona avea ma axial (tu'i), radial po'o se tuufaatasiga.
O le axial (po'o le tui) e amoina le uta o le taimi lea e tutusa ai le malosi ma le itu o le au.
O le avega o le radial o le taimi lea e fa'asaga sa'o le malosi i le au.Ona sosoo ai lea ma le tu'ufa'atasiga o uta o lo'o fa'atatau i le 'au e fa'atatau i le 'au.

Fa'afefea ona tufaina atu uta
O pa'u polo ua mamanuina i polo spherical ma e mafai ona tufatufa atu uta i luga o se vaeluagalemu o luga.Latou te matele ina sili atu ona galulue mo uta laiti-i-medium-tele, faʻasalalauina uta e ala i se tasi nofoaga o fesoʻotaʻiga.
Lalo o se faʻamatalaga vave mo le ituaiga o avega mamafa ma le polo sili ona lelei mo le galuega:
Alaala (tutusa i le au) ma uta mama: Filifili ala ala polo (fa'aigoa fo'i o alavai polo loloto).O pa'u fa'aa'oa'o o nisi ia o ituaiga ta'uta'ua o pa'u i luga o le maketi.
Axial (tu'i) (tutusa ma le au) uta: Filifili u'u polo polo
Tu'ufa'atasi, radial ma axial, uta: Filifili se fa'afeso'ota'i tulimanu.O polo e fa'afeso'ota'i le auala tuuga i se tulimanu e sili atu ona lagolagoina uta tu'ufa'atasi.
Fa'aoloa Fa'aoloa & Aveavega uta
O pa'u ta'avale ua mamanuina i ta'avale cylindrical e mafai ona tufatufaina atu avega i luga o se vaega sili atu i luga o le fogaeleele nai lo polo polo.E foliga mai e sili atu ona lelei mo le mamafa o uta.

O lo'o i lalo se fa'amatalaga vave mo le ituaiga o avega mamafa ma le fa'aoloa sili ona lelei mo le galuega:
Uta i luga ole ala (fa'asaga i le au): Filifili ala fa'avili fa'ata'avalevale masani
Axial (tu'i) (tutusa ma le u'a) uta: Filifili u'amea tu'i fa'aigoa
Tu'ufa'atasi, i le radial ma axial, uta: Filifili se taper roller bearing
Saosaoa Taamilomilo
O le saosaoa fa'asolo o lau talosaga o le isi mea lea e va'ai i ai pe a filifilia se fa'amau.
Afai o lau talosaga o le a fa'agaoioi i le maualuga o le saoasaoa o le taamilosaga, o le polo polo e masani lava o le filifiliga sili lea.Latou te faʻatinoina lelei i luga o le saoasaoa maualuga ma ofoina atu le maualuga maualuga o le saoasaoa nai lo paʻu taʻavale.
O se tasi o mafuaʻaga ona o le fesoʻotaʻiga i le va o le elemene taʻavale ma le taʻavale i totonu o le polo o se mataʻitusi nai lo se laina faʻafesoʻotaʻi, pei o le uila.Ona o elemene ta'avale e fetaomi atu i totonu o le ala ta'avale a'o latou ta'avale i luga o le fogafale, e fa'aitiitia ai le fa'aletonu o le fa'afanua o lo'o tupu i uta o uta mai polo polo.

Centrifugal Force ma Bearings
O le isi mafuaʻaga e sili atu le lelei o le polo mo faʻaoga televave ona o le centrifugal forces.Ole malosi ole centrifugal e faauigaina ose malosi e tulei i fafo i luga o se tino o loʻo faʻataʻamilo i se ogatotonu ma tulaʻi mai le inertia o le tino.
O le malosi o le centrifugal o le mea autu e faʻatapulaʻa ai le saosaoa o le tauaveina ona e liliu atu i radial ma axial uta i luga o se faʻamau.Talu ai e sili atu le mamafa o paʻu taʻavale nai lo le polo, o le a maua ai e le uila se malosi sili atu le centrifugal nai lo le polo e tutusa le tele.

Fa'aitiitia le malosi o le centrifugal i mea fa'apolo sima
O nisi taimi e sili atu le saoasaoa o le talosaga i luga a'e o le fua faatatau o le saoasaoa a le polo.
Afai e tupu lenei mea, o se fofo faigofie ma masani o le fesuiaʻiina lea o mea e ave ai polo mai le sila i le sima.Ole mea lea e fa'atumauina tutusa le lapo'a ae ofo mai pe tusa ma le 25% maualuga le saoasaoa fa'atatau.Talu ai ona o mea sima e mama atu nai lo u'amea, o polo sima e maua ai le malosi centrifugal mo so'o se saoasaoa.

O Talosaga Saosaoa e Sili ona Lelei ma Pisinisi Fa'afeso'ota'i Angular
O pa'u fa'afeso'ota'i pito sili ona lelei mo fa'aoga saosaoa.O le tasi mafuaaga ona e laiti polo ma laiti polo e laititi le mamafa ma maua ai le malosi centrifugal pe a taamilo.O pa'u fa'afeso'ota'i tulimanu e iai fo'i se fa'apipi'i fa'apipi'i i luga o fa'ameamea lea e fa'agaoioi ma le malosi fa'ata'oto e ta'avale lelei ai polo i totonu o le fa'amau.
Afai o loʻo e fuafuaina se talosaga maualuga-saosaoa, ona e manaʻo lea i se faʻamaualuga maualuga, e masani lava i totonu ole ABEC 7 vasega saʻo.
O se fa'amau sa'o maualalo e sili atu ona lapo'a le "poo fa'agaoioi" pe a gaosia nai lo se fa'amau sa'o maualuga.O le mea lea, pe a faʻaaogaina le faʻaogaina i luga o le saoasaoa, e vave ona taʻavale polo i luga o le ala taʻavale ma le faʻaitiitia o le faʻatuatuaina lea e mafai ona oʻo atu ai i le toilalo o le ave.
O paʻu saʻo maualuga o loʻo gaosia ma tulaga faʻapitoa ma e laʻititi laʻititi mai faʻamatalaga pe a gaosia.E fa'atuatuaina fa'atonuga maualuga mo fa'aoga e alu saosaoa aua latou te fa'amautinoa le lelei o le polo ma le ta'aloga ta'avale.

Taufega Ta'avale & Malosi
O le ta'amilosaga o le fua o le aofa'i lea o lo'o fa'ata'amilo ai le 'a'ai mai lona ogatotonu fa'ata'atia a'o ta'amilo.O nisi fa'aoga, e pei o le tipiina o mea fa'apipi'i, o le a fa'ataga ai na'o sina va'aiga la'ititi e tupu i luga o ona vaega ta'amilo.
Afai o lo'o e fa'ainisinia se talosaga fa'apenei, ona filifili lea o se fa'amau sa'o maualuga aua o le a fa'atupuina ai ni fa'aletonu laiti ona o le fa'apalepale malosi na gaosia ai le fua.
O le fa'amaualuga o le fa'amauina o le tetee atu lea i le malosi e mafua ai ona 'ese'ese le 'au mai lona axis ma faia ai se sao taua i le fa'aitiitia o le fa'amama o le 'au.O le fa'amaualuga e sau mai le fegalegaleai o le elemene ta'avale ma le ala ta'avale.O le tele o le taʻavale elemene o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le taʻavale, mafua ai le faʻaleagaina o le elastic, o le maualuga lea o le faʻamalosi.

E masani ona faʻavasegaina le faʻamalosi o le tauaveina e:
Malosi axial
Ma'a'aalaala
O le maualuga o le faʻamalosi o le tauaveina, o le tele o le malosi e manaʻomia e faʻagaoioi ai le 'au pe a faʻaaogaina.
Se'i o tatou va'ai pe fa'afefea ona fa'aogaina lenei fa'atasi ma ala fa'afeso'ota'i angular sa'o.O nei bearings e masani lava ona sau ma se fa'aputu fa'amea i le va o totonu ma fafo.A faʻapipiʻi faʻamau faʻafesoʻotaʻi tulimanu, e aveese le offset lea e mafua ai ona oomi le polo i totonu o le taʻavale e aunoa ma se malosi faʻaoga fafo.E ta'ua lea o le mua'i utaina ma o le fa'agasologa e fa'atuputeleina ai le malosi o le fa'amomoli e tusa lava pe le'i va'aia e le amo so'o se malosi fa'aoga.

Tausu'i Lubrication
O le iloaina o ou mana'oga o le lubrication e taua tele mo le filifilia o pisapisao sa'o ma e mana'omia ona iloilo vave i se mamanu talosaga.O le le lelei o le lubrication o se tasi lea o mafuaʻaga masani o le faʻaletonu o le ave.
O le lubrication e faia ai se ata o le suauu i le va o le elemene taʻavale ma le ala taʻavale e fesoasoani e puipuia ai feteʻenaʻiga ma le vevela.
Ole ituaiga masani ole lubrication ole ga'o, lea e aofia ai se suauu ma se mea mafiafia.O le vaila'au mafiafia e fa'atumauina le suau'u i totonu, ina ia aua ne'i alu ese mai le fua.A'o ta'avale le polo (ball bearing) po'o le roller (roller bearing) i luga o le ga'o, o le mea mafiafia e tu'ueseese ae na'o le ata o le suauu i le va o le mea ta'avale ma le ala ta'avale.A mae'a le elemene ta'avale, ona toe fa'atasi lea o le suau'u ma le mea mafiafia.
Mo faʻaoga televave, o le iloa o le saoasaoa lea e mafai ai e le suauu ma le mafiafia ona vavae ese ma toe faʻatasi e taua.E ta'ua lea o le talosaga po'o le tauaveina o le n*dm tau.
Ae e te le'i filifilia se ga'o, e tatau ona e su'e lau talosaga ndm tau.Ina ia faia lenei mea faʻateleina au talosaga RPMs i le lautele o le ogatotonu o polo i totonu o le faʻamau (dm).Fa'atusatusa lou tau ndm i le tau maualuga ole saoasaoa ole ga'o, o lo'o iai ile fa'amaumauga.
Afai e maualuga atu lou tau n*dm nai lo le tau maualuga o le saoasaoa o le ga'o i luga o fa'amaumauga, ona le mafai lea e le ga'o ona lava le lubrication ma o le a tupu vave.
O le isi u'umea mo fa'aoga saosaoa o suau'u mist system lea e fa'afefiloi ai le suau'u ma le ea fa'amalosi ona tui lea i totonu o le ala ta'avale i le mita.O lenei filifiliga e sili atu le taugata nai lo le ga'o ga'o aua e mana'omia ai se fa'afefiloiga mai fafo ma faiga mita ma fa'amama ea fa'amama.Ae ui i lea, o faiga suau'u mist e mafai ai e bearings ona fa'agaoioi i luga o le saoasaoa ae fa'atupuina se aofaiga maualalo o le vevela nai lo bearings ga'o.
Mo fa'aoga maualalo le saoasaoa e masani ona ta'ele ai le suau'u.O le ta'ele o le suau'u o le taimi lea e lofia ai se vaega o le pa'u i le suauu.Mo bearings o le a faʻaogaina i siosiomaga ogaoga, e mafai ona faʻaogaina se lubricant mago nai lo le suauu faʻavae, ae o le umi o le faʻaupuga e masani ona faʻapuʻupuʻu ona o le natura o le lubricant ata tifaga malepe i lalo i le taimi.E i ai ni nai mea taua e manaʻomia ona mafaufau i ai pe a filifilia se lubricant mo lau talosaga, vaʻai i la matou tusiga loloto "O mea uma e te manaʻomia e te iloa e uiga i le uuina o le lubrication.

Aotelega: Faʻafefea ona Filifili se Faʻamau
E fa'afefea ona filifili le fua sa'o mo lau talosaga:

Su'e le Aveavega o uta ma uta
Muamua, ia iloa le ituaiga ma le aofaʻi o le avega o le a tuʻuina e lau talosaga i luga o le amo.O uta laʻititi i le laʻititi e masani lava ona sili ona lelei le faʻaogaina o polo.O fa'aogaina o uta mamafa e masani lava ona sili ona lelei le fa'aogaina o pa'u ta'avale.

Iloa le Saosaoa Fa'asolo o lau Talosaga
Fuafua le saosaoa o lau talosaga.O saosa maualuga (RPM) e masani ona sili ona lelei i polo polo ma maualalo maualalo e masani lava ona sili atu ona aoga i uila.

Fa'ailoga i le Aveina o le Tafe & Malosi
E te mana'o fo'i e fa'ailoa po'o le a le ituaiga ta'aloga e fa'atagaina e lau talosaga.Afai e fa'atagaina e le talosaga na'o nai fa'aletonu laiti e tupu, o lona uiga o le polo e sili ona lelei lau filifiliga.

Su'e le Lubrication Sa'o mo ou Manaoga Bearings
Mo talosaga saosaoa maualuga, fuafua lou tau n*dm, ma afai e maualuga atu nai lo le ga'o maualuga le saoasaoa, o le a le mafai e le ga'o ona lava le lubrication.E iai isi filifiliga e pei o le suau'u misting.Mo talosaga maualalo-saoasaoa, o le taele suauu o se filifiliga lelei.
Fesili?O matou inisinia i luga ole laiga e fiafia e fa'atasi ma oe ma fesoasoani ia te oe e filifili le mea sili ona lelei mo lau talosaga.


Taimi meli: Nov-16-2022